Козятинська бібліотека пропонує користувачам познайомитися з біографією та творчістю відомого українського письменника і сценариста Андрія Анатолійовича Кокотюхи.

Народився письменник 17 листопада 1970 року у місті Ніжині, в родині зварювальника і медичної сестри. Перший художній твір написав у віці 7 років. Хоча власне художні якості цього твору досі ніким не оцінені. До 12 років читав і писав лише казки.

Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробом та муляром на будівництві. Але закінчив факультет журналістики Київського університету ім Т. Шевченка.
Перше оповідання опубліковане 1987 року. У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб», яка, через брак інших зразків прози, отримала в 1995 році нагороду видавництва «Смолоскип». Після виходу окремою книжкою в 1996 році повість стала називатися «романом», отримала позитивну оцінку від батьків та друзів автора, і широкий негативний розголос у пресі. Завдяки цій публікації А. Кокотюха відразу став одним з відомих сучасних українських письменників.
У 1993 році був одним із засновників Творчої асоціації «500». Працюючи у видавництві «Смолоскип» пакувальником книжо. У 1998 році звільнився з видавництва «Смолоскип» у зв’язку з переходом на іншу роботу, безпосередньо пов’язану з журналістикою. Від 1998 року по теперішній час як сценарист співпрацює з Національною студією ім. О. Довженка, українськими продакшн-студіями, провідними українськими телеканалами. В активі – 10 сценаріїв повнометражних стрічок та телесеріалів, доведених до стадії готовності. Частина з них розміщена на сайті «Сценарна майстерня». Спеціалізація – гостросюжетні драми, історичне кіно, пригодницькі та детективні фільми, бойовики.
Літературний критик Софія Філоненко вважає А. Кокотюху батьком «українського готичного детективу». Хоча в текстах присутня швидше неоготика, напряму пов’язана з актуальними суспільними та соціальними проблемами своєї країни. Звернення до готики та загалом фольклору збігається з традиціями давньої української літератури. Натомість використання засобів фольклору та містики для введення в оману людей із метою прикрити масу невирішених проблем присутнє в нинішньому житті. А отже, вповні відображене в кращих творах А. Кокотюхи.
Крім того написав низку журнальних публікацій повістей та оповідань. За однією такою публікацією на студії ім. О. Довженка зняли кіно під назвою «Тупик». Написав сценарії для декількох документальних фільмів з циклу «Кримінальні історії» на каналі ICTV. Усе це дає авторові право називати себе також кіносценаристом. Працює також під кількома жіночими псевдонімами. Пише українською і російською мовами.
Від 2000-го року – постійний учасник Всеукраїнського конкурсу романів, сценаріїв та п’єс «Коронація слова». Пробував себе у жанрах горору (роману жахів), кримінальної мелодрами, трилера, комедії, соціального гостросюжетного роману, класичного детективу. Улюблені жанри – трилер та детектив із елементами містики й готики.
Книжки А. Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу: «Смолоскип», «Кальварія», «Фоліо», «Піраміда», «Нора-Друк», «Зелений Пес», «Книжковий Клуб Сімейного Дозвілля». Він постійно співпрацює з найпопулярнішими українськими газетами, журналами і телеканалами.
У 2012 році отримав спеціальну відзнаку «За кращий історико-патріотичний твір» на «Коронації слова». Рукопис під назвою «Червоний» виданий книгою того ж року. Того ж року разом із 25 колегами отримує відзнаку «Золотий письменник України» – як автор, чий сукупний тираж перейшов позначку 200 тисяч примірників.
За журнальною публікацією роману «Тупик для втікача» на студії ім. О. Довженка зняли фільм під назвою „Тупик” (1998, режисер Григорій Кохан).
Детективний роман «Легенда про Безголового» екранізований у 2008 році кіногрупою «Film.ua». (назва фільму «Тривожна відпустка адвоката Ларіної» (режисер Олександр Стеколенко).
Трилер «Повзе змія» (режисер Максим Бернадський) екранізовано в 2009 році компанією «Fresh production UA».
Серіал «Потрійний захист» (режисери Анатолій Матешко, Антон Азаров), 2016.
Історична драма «Червоний» (режисер Заза Буадзе), 2016
Написав сценарії для кількох документальних фільмів з циклу „Кримінальні історії” (ISTV). «Чужі помилки» (СТБ), «Стрингер», «Одержимі» (1+1).
Працював журналістом і сценаристом на проектах «Сніданок з 1+1», «Київський регіон», «Паралельний світ».
Пише сценарії для проекту «Судові справи» (Film.ua),.
Отримав кілька пропозицій для написання власних серіалів та адаптації в Україні відомих та популярних серіальних форматів. Усе це дає авторові право називати себе також кіносценаристом.
Кіносценарії двічі (2007, 2008 рр.) відзначені на конкурсі «Коронація слова» в номінації «Кіносценарії».
В проектах є кілька повнометражних стрічок та серіалів детективного, пригодницького, історико-пригодницького та військово-пригодницького жанрів.
Наразі автор продовжує активно займатися літературною кар’єрою.
Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.