21 лютого 1922 року народився Валентин Климентійович Шевчук

Валентин Климентійович Шевчук народився 21 лютого 1922 року в селі Дубові Махаринці, де закінчив початкову школу. Середню освіту здобув у місті Запоріжжі, куди згодом переїхали батьки. Війна застала юнака в армії, тому на фронт потрапив з перших днів – з червня 1941 року. Особливо відзначився гвардії старшина Шевчук в боях на території Прусії, під час форсування річки Дайме. На підході до водної перепони, в одному з боїв, наш земляк відбив зі своєї гармати 3 контратаки, знищив 2 станкових кулемети. 5 лютого 1945 року гармата Валентина Шевчука допомогла відбити 5 німецьких контратак, знищити ворожий танк, 3 кулемети, 40 ворожих солдатів та офіцерів на оборонній смузі Кранц-Кенігсберг. 6 лютого гармата Шевчука стримувала ворога, якому вдалося прорватися до до штабу дивізії в районі станції Мюле-Тіренберг. В цьому жорстокому бою, коли загинули всі товариші по зброї, наш земляк залишився з ворогом і гарматою наодинці. Він підносив снаряди, наводив, стріляв, підбивши таким чином дві самохідні гармати, знищив близько 20 ворожих солдатів.

В нагородному листі Шевчука Валентина Климентійовича від 29 червня 1945 року вказано: «… Він до останнього подиху вів вогонь по німцях і загинув біля гармати смертю Героя. За мужність і відвагу в боях з ворогом В. К. Шевчуку присвоєно звання Героя Радянського Союзу».
Похований в містечку Черепаново Зеленоградського району Калінінградської області. Його ім’ям названа школа та вулиця в місті Запоріжжі. В Калінінградському порту риболовецький траулер носить його ім’я «Валентин Шевчук».
Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.